Neeltje ten Westenend

Who's afraid of VINEX?

van 01-03-2004 t/m 04-06-2005 labels: De Velden, 2005
|


Neeltje ten Westenend studeerde vorig jaar af aan de Design Academy in Eindhoven met haar project Who's afraid of Vinex? Haar onderzoek is gebaseerd op de Amersfoortse Vinexlocatie Vathorst. Platform voor experimentele kunst CASCO heeft Ten Westenend uitgenodigd om het onderzoek verder te ontwikkelen en te presenteren in hun projectruimte in Utrecht. Vario Mundo heeft haar atelierwoning in Vathorst ter beschikking gesteld voor haar vervolgonderzoek. Ten Westenend verblijft van september t/m november in de atelierwoning en doet van daaruit onderzoek naar de identiteit van inwoners van Vathorst.

Het afstudeeronderzoek van Ten Westenend is begonnen met de vraag om de nieuwe samenleving van Vathorst een alternatief scenario te bieden. een programma voor de bezoeker. Wat is de identiteit van deze Vinexlocatie en hoe krijgt toerisme hier binnen een vorm? Een nieuwe gemeenschap bestaat uit nieuwe beelden: nieuwe straten. nieuwe tuinen. nieuwe huizen. nieuwe interieurs. nieuwe auto?s en nieuwe motoren. Maar waarin ligt de oorspronkelijke identiteit van de inwoners?

Een belangrijk onderdeel van haar onderzoek is het contactleggen met de buurt. Ten Westenend vraagt de bewoners van Vathorst naar hun huis. interieurs. auto?s . motoren en kleding. Zij denkt dat de nieuwe Vathorsters hier graag over vertellen en willen laten zien wat ze in huis hebben. Ten Westenend onderzoekt ook hoe de resultaten van haar onderzoek verwerkt kunnen worden. Een manier waarop de identiteit. die zich op dit moment nog voornamelijk binnenskamers afspeelt. naar buiten kan worden gebracht en zo een gezicht kan gaan vormen voor Vathorst.

Evenementen waarbij men aan elkaar en aan bezoekers kan laten zien waar men trots op is. zijn bijvoorbeeld een huwelijk. een modeshow of een parade. De eerste gedachten over mogelijke resultaten van het onderzoek gaan uit naar een geregisseerde optocht. Het voorbereiden van zo?n tocht. de samenwerking en het onderlinge contact tussen buurtbewoners wordt vastgelegd op video. Zo ontstaat een beeld van hoe de bewoners van Vathorst zich de nieuwe ruimte eigen maken. De opbouw van de samenleving groeit met de betrokkenheid van de bewoners van binnenuit. Het werken vanuit de atelierwoning geeft Ten Westenend de mogelijkheid om dit onderzoek ook van binnenuit. vanuit Vathorst zelf te ontwikkelen en om een netwerk op te bouwen.