Vogelvlucht 2007

van 01-03-2007 t/m 05-05-2007 labels: De Laak, 2007
|


VOGELVLUCHT is een bijzondere locatietheatervoorstelling met acht acteurs, een zevenkoppig orkest en als decor het levenswerk van Willem Ham; ‘t Hammetje, een folly (fantasiegebouwtje) aan de rand van Vathorst.

’t Hammetje is een feeëriek fort dat Willem Ham naar eigen zeggen bouwde als vestingwerk tegen het oprukkende Amersfoort. Toen de eerste heipalen in de wijk Vathorst werden geslagen, legde Willem zich neer bij de groei van de stad en deed het fort enkel nog dienst als woning voor zijn vele hobbyvogels. Helaas werden deze vogels in 2003 en later, net voor Willems dood in mei 2006, preventief geruimd uit angst voor de vogelpest. Zo verdwenen de laatste bewoners van het fort samen met de fantast die hen een thuis bood.

In VOGELVLUCHT komen de oud-bewoners van ’t Hammetje opnieuw tot leven. Aan het hof van Koning Haan wordt volop gefeest. Wanneer de koning na een staatsbezoek met zijn overleden vrouw terugkeert, sluit hij zijn fort volledig af van de buitenwereld. De feestrepubliek verandert in een onneembare vesting waar argwaan en onrust de boventoon voeren. Waarom wordt er gezwegen en wie is die onbekende bezoeker die meer lijkt te weten?

VOGELVLUCHT is een openluchtvoorstelling op één van de meest sprookjesachtige plekken in Amersfoort; een voorstelling die inspeelt op zowel de actualiteit van de vogelpest als op de geschiedenis van een bijzondere plek. Kortom: een voorstelling die je eigenlijk niet mag missen.

De Makers
Vogelvlucht is een voorstelling van Isaäk Hofland en Teun van Essen, regie: Isaäk Hofland, regiecoach: Frank Gunning, tekst: Eva Schuurman, muziek: Bouwe Bruins, spelers: Alfred Heppener, Roos Eijmers, Daan van Dijsseldonk, Sjoerd Vrins, Jacobien Elffers, Doran Mucha, Marianne van Houten en Lilja Hermannsdottir.

Fotografie: Hans Speekenbrink ©