Lino Hellings, Menno Grootveld, Michael Murtaugh

Vathorst Groeit!

van 26-06-2005 t/m 31-12-2012 labels: 2005
|


Van 26 juni tot en met 3 juli vond aan de Roevoeterstraat in Vathorst de manifestatie Kunstkavel 2.12 plaats. Tijdens deze manifestatie werden alle activiteiten op het terrein en een heleboel gebeurtenissen daarbuiten in Vathorst en Amersfoort - vastgelegd met foto- en videocamera's. De resultaten werden niet alleen iedere avond op groot scherm vertoond maar ook op de website vathorstgroeit.nl gezet. Deze website is speciaal voor de gelegenheid gebouwd maar het is met name de bedoeling dat bewoners ook nu, na afloop van Kunstkavel 2.12 hun opnames op de website plaatsen. Zo is een start gemaakt met een groeiend digitaal archief voor Vathorst waar alle bewoners aan mee kunnen bouwen. Inmiddels staan er al meer dan 150 bijdragen op de website en hebben ruim 50 mensen een gebruikersaccount.

Het idee achter Kunstkavel 2.12 was om een cultureel evenement te organiseren waar bewoners zelf hun talenten kunnen ontplooien. Omdat we in een tijd van vergaande digitalisering leven, waarin vrijwel iedereen een digitale foto- of videocamera bezit, kozen Lino Hellings en Menno Grootveld ervoor om een digitale versie van Vathorst te laten ontwikkelen, in aanvulling op de daadwerkelijke gebeurtenissen op Kunstkavel 2.12.

Michael Murtaugh tekende voor de ontwikkeling van de website en tijdens Kunstkavel 2.12 waren er allerlei audiovisuele media-experts aanwezig om bewoners te helpen met filmen, het monteren van filmpjes en digitale diavoorstellingen en het opladen ervan op vathorstgroeit.nl. Geïnteresseerden kregen bovendien een wachtwoord en inlognaam om in de toekomst ook hun eigen materiaal op de website te kunnen zetten.

Het bijzondere van het concept is dat er ook na afloop van Kunstkavel 2.12 iets overblijft en doorgroeit. De zichtbare en virtuele activiteiten van Kunstkavel 2.12 vormen samen de eerste scenes van een groeiend verhaal over Vathorst. Het beheer van de website is na afloop van Kunstkavel 2.12 overgedragen aan de Bewonersvereniging Vathorst, zodat de website die tijdens Kunstkavel is ontstaan. tot in lengte van dagen kan blijven groeien. Op de website kunnen (toekomstige) bewoners van Vathorst een account aanvragen om zelf filmpjes op de website te kunnen plaatsen.