Kunstkavel 2.12 - Vathorst Groeit!

van 25-06-2005 t/m 03-07-2006 labels: De Velden, 2005
|


In de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst wordt deze zomer voor de tweede keer de culturele manifestatie Kunstkavel georganiseerd. Van 25 juni tot en met 3 juli 2005 wordt een rij woningen in aanbouw op bouwlocatie De Velden 2.12 omgetoverd tot evenementenlocatie. Kunstkavel 2.12 is niet zomaar een zomerfestival met alleen maar een hapje, een drankje en een paar voorstellingen. Deze ingrediënten zijn er wel maar al deze programmaonderdelen samen krijgen een meerwaarde doordat ze ook geregistreerd worden en een plek krijgen in een virtuele omgeving die speciaal voor Vathorst wordt gebouwd. Ook zijn er allerlei workshops op het gebied van multimedia: een korte film opnemen en monteren, eenvoudige computeranimaties maken en digitale foto's bewerken en online zetten, het kan allemaal. Daarnaast zijn er diverse andere activiteiten en creatieve workshops. 's Avonds wordt al het 'verse' materiaal op een groot videoscherm vertoond. Zo is er iedere dag een andere versie van Vathorst te zien. Vervolgens wordt het materiaal in de virtuele versie van Vathorst ondergebracht.

Het programma voor Kunstkavel 2.12 is ontwikkeld door Lino Hellings en Menno Grootveld. Daarnaast werken kunstenaars uit uiteenlopende disciplines mee aan het evenement. Zo gaat Yvonne Dröge aan de slag met een filmproject voor kinderen en ook het project Kijkradio van Marjolein Ruigh en Willem van Weelden krijgt een plek in Kunstkavel 2.12. De interactieve omgeving wordt ontwikkeld door de Amerikaan Michael Murtaugh. Hij bouwde eerder de interface voor het project Boston Renewed Vistas waarbij via verschillende ingangen informatie te krijgen was over de aanleg van een nieuwe metrolijn door de oude industriestad Boston. Murtaugh woont inmiddels alweer een aantal jaar in Nederland en geeft les aan het Piet Zwart Instituut, een tweede fase-opleiding aan de Willem De Kooning Academie in Rotterdam.

Kunstkavel 2.12 daagt bewoners uit om hun creatieve talenten de vrije loop te laten en hun steentje bij te dragen aan de virtuele versie van Vathorst. De 8 cascowoningen die dit jaar het decor voor Kunstkavel vormen, worden ingericht als workshopruimtes annex studio's, waarin Vathorsters en andere geïnteresseerden de kans krijgen om mee te bouwen aan een virtuele versie van Vathorst. Na afloop van Kunstkavel 2.12 wordt deze virtuele omgeving door bewoners van Vathorst zelf onderhouden zodat het virtuele Vathorst net als de wijk zelf blijft groeien.

De Velden 2.12 wordt ontwikkeld door Amerstaete VOF. een combinatie van Dura Vermeer. AM Wonen en Bouwfonds MAB Ontwikkeling.

Kunstkavel 2.12 is mogelijk dankzij een bijdrage van:
Gemeente Amersfoort | Ontwikkelingsbedrijf Vathorst | AM Wonen | Bouwfonds MAB Ontwikkeling | Dura Vermeer Bouw | Van Bekkum Groep | BAM Vastgoed | Heilijgers | Schipper Bosch Vastgoed | Vertical Vision Benelux |

De locatie van Kunstkavel - De Velden 2.1.2 - is een project van Amerstaete V.O.F.. een ontwikkelingsverband Ontwikkelingsverband van
AM Wonen; Bouwfonds MAB Ontwikkeling en Dura Vermeer Bouw.

Deelnemers
De Kamers
Stichting Versa / Next Door
Abrona
Amerpoort ASVZ
Vi Va Vathorst
Stichting KunstLimo
d*Amor
HKU
KijkRadio
Video Clip Company

Locatie
Hoek Laakboulevard / Roevoeterstraat