De Omweg van Amersfoort 2009

van 01-05-2009 t/m 31-10-2009 labels: 2009, 2008
|


‘De omweg door Amersfoort’ is een gezamenlijk project van Vario Mundo en Scholen in de kunst en is gebaseerd op het project ‘De Omweg’ van Villa Zebra uit Rotterdam. De organisatie was in handen van kunstbureau Pepper. In vijf workshops hielp een kunstenaar de kinderen bijzondere plekken in hun wijk te verbeelden en zichtbaar te maken waardoor er een route ontstond die andere kinderen van de school en ouders konden lopen. Daarnaast werkten de kinderen mee aan een gezamenlijke tentoonstelling van alle omwegen. De eindexpositie van alle omwegen vond plaats bij Scholen in de Kunst en was tot en met 31 oktober 2009 te bezichtigen.

Naast Hooglanderveen en Vathorst, deden de wijken Liendert, Randenbroek, Rustenburg, De Berg en Schothorst mee aan het project. Voor het project werden kunstenaars geselecteerd die verschillende disciplines vertegenwoordigden. Zo maakte griezelschrijver Tais Teng een omweg in Randenbroek, werkte architect Bastiaan van de Kraats met kinderen in Zielhorst en maakte Petra van Aken dans op locatie met kinderen in Liendert. Kunstenaars Theo van Delft en Marijke Schuring gingen aan aan de slag in respectievelijk De Berg en Rustenburg. Kunstenaar Balta maakte in Vathorst een bergwandeling, fotograaf en verhalenverteller Marleen Noordergraaf maakte samen met de kinderen van de St Josephschool verhalenhuisjes.

De Omweg van Amersfoort werd uitgevoerd in mei en juni 2009 en leverde een eindtentoonstelling op in Scholen in de Kunst. Ook verscheen er een publicatie over dit project. 

Meer informatie? a.deboer@vathorst.com

 


.