Armando

Boot Armando

van 10-04-2008 t/m 31-12-2012 labels: De Laak, De Bron, 2008
|


Op 26 juni 2008 kreeg Boot 2006 van kunstenaar Armando een tijdelijke ligplaats in Vathorst. Waar in het zuiden de Ladder van Armando, in de buurt van Kamp Amersfoort, de overgang tussen stad en ommeland markeert, is die rol in het noorden voor de Boot weggelegd. Het college van B&W besluit dat de boot een plek moet krijgen in Vathorst Noord. Vanwege bouwactiviteiten in dat gebied kan de boot daar nu nog niet terecht. Daarom is een tijdelijke ligplaats in het gebied van De Bron gevonden.

De boot is een bijzondere aanwinst voor de kunstcollectie van Amersfoort. Net als alle andere werken van Armando is Boot autonoom en monumentaal, krachtig en kwetsbaar tegelijkertijd. Hij lijkt gevormd door natuurkrachten, de afmetingen van het kunstwerk zijn enorm: acht meter lang en drie meter breed. Met de Boot wordt een verbinding gemaakt tussen het zuiden van de stad, waar bij Kamp Amersfoort de Ladder van Armando staat, tot helemaal in het noorden. Zo worden twee uitersten van de stad verbonden.

De tijdelijke plek aan de rand van de toekomstige waterpartij in De Bron suggereert alsof het kunstwerk, na eeuwenlang onder water te hebben gelegen, is opgedregd en op de kant getrokken. In de natuurlijke omgeving van Vathorst Noord zal het lijken alsof de Boot er altijd al was.

Onthulling
Op 4 juli 2008 is de boot in bijzijn van onder andere de burgemeester van Amersfoort feestelijk onthuld door Armando zelf. 

 

Kijk op de kaart voor alle projecten.