Anne-Fleur Aronstein, Petra Hulst & John de Groot

Blinddruk van de Tijd

van 01-01-2004 t/m 01-01-2014 labels: De Velden, 2007
|


Blinddruk van de Tijd is een kunstwerk dat bestaat uit drie stenen met daarop fragmenten van een verhaal dat op basis van de verzamelde herinneringen door Abdelkader Benali werd geschreven. Dit verhaal is in spiegelbeeld en reliëf op de stenen gezet.

Blinddruk is een druktechniek waarbij geen inkt wordt gebruikt. Zoals de afdruk van gras of een rieten stoel op de blote huid herinnert aan een mooi moment in het park of op het terras, zo laten de stenen een afdruk van de tekst achter op de huid van degene die zijn rust zoekt tegen één van de drie stenen in het park.

Het concept voor Blinddruk van de Tijd is gebaseerd op het verdwijnende landschap en de verhalen over de geschiedenis van Vathorst. De kunstenaars verzamelden verhalen over het vroegere agrarische landschap om deze op een beeldende manier aan de nieuwe bewoners van Vathorst door te geven. Zo wordt de link met de geschiedenis van het gebied en met de herinneringen van bewoners gelegd. Zo krijgt de nieuwe wijk een geschiedenis die tastbaar is, zowel letterlijk als figuurlijk.

De drie stenen hebben ieder andere hoeken en vlakken. Door de druk van het lichaam op het reliëf op de steen wordt een fragment van het verhaal in de huid gedrukt. Op de stenen staat de tekst in spiegelbeeld zodat het verhaal op de huid pas leesbaar wordt. Na afloop van een bezoek aan het park draag iedere bezoeker een fragment van het bijzondere verhaal mee de wijk in.

Meer informatie? a.deboer@vathorst.com


Blinddruk van de Tijd is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Kijk op de kaart voor alle projecten.